BOTENLOODS SABINA

Herstel van uniek militair erfgoed.

Situatie rond 1930 – botenloods linksboven – Fort Sabina rechts

De Botenloods (1881) maakte onderdeel uit van het gehele militaire complex in Heijningen en was gelegen aan een haven. De haven en de toegang tot het Volkerak werden al lang geleden gedempt. De botenloods is een uniek militair erfgoed. De botenloods stamt uit de tijd dat de opvaart van vijandelijke schepen op rivieren werd verdedigd door schoktorpedo’s aan een ketting in het water te leggen.

De botenloods is ernstig vervallen en wordt gerenoveerd. Samen met de Provincie Noord-Brabant, de eigenaar Staatsbosbeheer en de erfpachter gemeente Moerdijk is een herstelplan ontwikkeld. De stichting Fort Sabina.nl biedt ook ondersteuning bij het herstel van deze voor Nederland unieke botenloods.

Regie

Stichting Botenloods Sabina heeft de regie over de uitvoering van het herstel. Voor de coördinatie van de uitvoering is een projectleider aangesteld. Bedrijven die aan de slag gaan met ons project, vinden dit herstelproject niet alleen uitdagend, maar willen ook een maatschappelijke bijdrage leveren. De planning bestaat uit drie fasen. Momenteel is de initiële fase onderhanden: voorbereiding (ontwerp en bestek), selectie van een ERM-gecertificeerde aannemer, prijsvorming en planning.

Plannen

De botenloods bestaat uit drie beuken. De westelijke beuk wordt ingericht als kantoor- en atelierruimte. De oostelijke beuk wordt overkapt tot een overdekt terras waar bijvoorbeeld culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. De middenbeuk wordt binnentuin.

Wilde binnentuin

De binnentuin wordt een educatieve wilde plantentuin, met bijvoorbeeld inheemse zoutminnende planten. Voorheen groeiden deze in de aangrenzende gorzen en op het fort. Een biotoop die ontstond door het zoute water tijdens eb en vloed. Indertijd was het Volkerak namelijk nog een open verbinding met de zee. Inmiddels raakt de grond steeds meer uitgespoeld en zijn deze zoutminnende planten aan het verdwijnen.

Samenwerking met Fort Sabina

De stichting die zorg draagt voor de instandhouding van Fort Sabina, zet zich ook in voor het herstel van de botenloods. De bestuursleden van de botenloods zijn qualitate qua ook bestuurslid van de Stichting Fort Sabina.

Na herstel van de botenloods zullen de rondleiders van Fort Sabina ook dit bijzondere erfgoed in hun wandeling opnemen. Het terras en de binnentuin geven gelegenheid voor culturele en educatieve activiteiten. Dat in combinatie met het activiteitenprogramma van Fort Sabina.