STICHTING BOTENLOODS SABINA
De stichting is eind 2020 opgericht en heeft momenteel drie bestuurders, die tevens bestuurder zijn van de Stichting Fort Sabina.nl. De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun inzet en werkzaamheden voor de stichting. De samenstelling van het bestuur is als volgt:
Voorzitter | Thomas Zwiers |
Secretaris | Jan Mutsaers |
Penningmeester | Ans Wijtvliet |
Daarnaast is aan de stichting een aantal adviseurs verbonden, als ook een projectleider voor het herstelproject.
Herstel en exploitatie botenloods Sabina
De stichting Botenloods heeft als primair doel het herstellen van de botenloods Sabina in Heijningen en daarna de exploitatie ervan. De botenloods (1881) is een uniek militair erfgoed. De botenloods stamt uit de tijd dat de opvaart van vijandelijke schepen op rivieren werd verdedigd door schoktorpedo’s aan een ketting in het water te leggen.
Naast de botenloods stond ook een torpedoloods (links op de foto). Deze loods is in 1981 afgebroken. De botenloods (rechts op de foto) bleef staan, maar raakte na een brand in 1996 ernstig in verval. Zowel de torpedoloods als de botenloods maakten deel uit van het complex Fort Sabina.
Samen met de provincie Noord-Brabant, de gemeente Moerdijk en Staatsbosbeheer is vastgesteld dat dit erfgoed voldoende bijzonder is om hersteld te worden. Een samenwerkingsovereenkomst is getekend waarbij de partners hun inzet hebben vastgelegd. Een bouwbudget is geraamd. Onder condities is een subsidie voor het herstel door de Provincie Noord-Brabant vastgesteld, als ook een financiering door de gemeente Moerdijk voor het restant van het bouwbudget.
Ontwerp voor het herstel
Met studenten van Gruts is een ontwerp gemaakt om tot herstel van de botenloods te komen. Gerealiseerd worden een atelier/kantoorruimte, een binnentuin en een overdekt terras. Gruts is een programma van de Provincie Noord-Brabant, waarin studenten (mbo, hbo en wo) betrokken worden en meedenken over allerlei erfgoedvraagstukken.
Besluit tot exploitatie
Na het herstel worden de ruimten verhuurd en in gebruik genomen voor educatieve en culturele activiteiten. De botenloods is gelegen vlakbij de afrit A59 Willemstad en getypeerd als A-locatie. Meer weten over de huur van de kantoorruimte? Neem hier contact met ons op.
ANBI & Financiële zaken van de stichting
De Stichting Botenloods Sabina heeft de ANBI status.
Beleidsplan 2021-2030
De stichting draagt zorg voor de instandhouding van de botenloods. Dat betekent herstel van tenminste een van de units, herstel van gevels en 2 daken, aanleg van zonnepanelen, aanleg van een overdekte open ruimte en de aanleg van een binnentuin. Daarvoor worden middelen aangetrokken bij diverse partners en subsidienten. De keuzes die daarin gemaakt en de wijze waarop het herstel zal plaatsvinden hangen af van de mogelijkheden in historisch, bouwtechnisch en financieel perspectief.
De stichting exploiteert het herstelde militair erfgoed door het houden van culturele evenementen, de verhuur van ruimten en openstelling voor publiek en rondleidingen. De historie en verhalen van het militair erfgoed worden in beeld gebracht en vertelt. De stichting werkt hierbij samen met de Stichting Fort Sabina.nl..
Financieel 2023
Inkomsten en besteding van middelen
De stichting heeft geen winstdoelstelling. De inkomsten worden t.z.t. gegenereerd uit het houden van culturele evenementen en de verhuur van ruimten. Deze toekomstige baten worden besteed aan de bedrijfsvoering en instandhouding van het militair erfgoed. Bestuursleden verkrijgen geen beloning. Daarnaast besteedt de stichting ontvangen geoormerkte subsidies en bijdragen van derden aan het doel waarvoor deze subsidies beschikbaar worden gesteld (voornamelijk voor de instandhouding van het militair erfgoed en het verrichten van culturele activiteiten en openstelling voor bezoek). De stichting richt zich met de culturele activiteiten op het algemeen publiek, toeristen, volwassenen en kinderen.